måndag 6 juni 2016

Berättelsetävling

Vi har deltagit i en berättelsetävling som är kopplad till böckerna om ABC-klubben. Tyvärr kom ingen av våra berättelser med bland de vinnande bidragen, men vi har lagt ner mycket tid, kraft och engagemang på berättelserna och de blev riktigt bra! Några valde att inte vara med i tävlingen. De ville hellre skriva andra berättelser.

Här får ni veta mer om tävlingen: http://youtu.be/2iUIPyZDLgY

Här kan ni läsa våra berättelser:

ABC-Klubben

Kapitel 1
Kulan och spegeln

Det var en helt vanlig dag på skolan. Det var bara det att Asta, Bea och Cesar var tvungna att hämta böcker till Olle för de jobbade med berättelser. Men då såg Cesar ett vitt skynke och han tittade under det och han sa: KOM KOM! KOLLA HÄR! De drog bort skynket, Asta fnissade lite men hon visste inte varför. Bea blev mest förvånad. Var gör det här? Den magiska kulan och spegeln! När de kom upp hade de lagt tillbaks skynket över spegeln, men de tog med kulan och några böcker. De sa inget till Olle. Efter skolan tänkte de hämta spegeln och ta med den och den magiska kulan till Cesars källare.
Sista lektionen skulle de skriva  berättelser, men först läste de böckerna som Asta, Bea och Cesar hade hämtat i förrådet. När skolan var slut skulle de hämta spegeln för att ta med den till Cesars källare. När de kom hem med spegeln satte de den bredvid bordet. De hade möte och de hade lagt kulan på bordet.


Kapitel 2
Gamla damen

De satt och pratade om vad de skulle göra med spegeln och kulan. Då såg Asta någon i spegeln, men hon var tvungen att gå närmare för att se vem det var. Det var den gamla damen. Asta blev jätteglad. Hon sa till de andra: Ni måste se! Båda blev förvånade, men mest glada. Gamla damen! sa båda chockade. Vi hittade dig eller så hittade du oss. Konstigt, sa Cesar. Men roligt! Alla skrattade. Till och med den gamla damen. Sedan försvann damen och då pratade de om vad de skulle önska för tre önskningar med den magiska kulan. De fick önska varsin önskning. Om den nu funkade, eftersom de redan hade önskat. 


Kapitel 3
Önskningarna 

Om jag får önska en sak så önskar jag att gamla damen kommer igen, sa Asta.
Det vore kul. Vad vill ni önska er om ni får önska er? Jag vet inte, sa både Bea och Cesar, men det vore kul att önska sig något om vi skulle komma på något. Det var dags att gå hem för klockan var mycket. 
Nästa dag var det lördag. Asta och Bea gick till Cesar för att fundera mera på spegeln och kulan. De pratade en lång stund tills Asta och Bea var tvungna att gå hem och sova. Nästa dag ringde Cesar och sa att spegeln och kulan var borta! Asta och Bea skyndade sig snabbt till Cesar för att se, men de var borta!


Kapitel 4
Var är de?

De letade överallt men de hittade inte kulan eller spegeln, de letade bakom allt, på allt, ja verkligen överallt. Efter ett tag gav de upp. De var jättetrötta. Nu visste de inte vad de skulle göra. De gick in i ödehuset och där... Där fanns spegeln och kulan. Jag tror det var den gamla damen som lämnade allt här, sa Asta. Ska jag ta hem det igen till mig? sa Cesar. Ja, det går väl bra. Bara den är i säkerhet så är vi glada. Nu ska jag önska mig att den gamla damen kommer tillbaka, sa Asta. Det hoppas jag med, sa både Bea och Cesar. Sen gick Cesar hem med spegeln och kulan och Asta och Bea gick hem till sig. På natten blev det som Asta hade önskat. Den gamla damen var i spegeln, men ingen såg henne för alla sov. Nästa dag var spegeln tom. Asta, Bea och Cesar såg aldrig den gamla damen igen. 

Av: Elias



ABC - klubbens hemlighet

Asta, Bea och Cesar var i skolan och då berättade Olle att de skulle intervjua någon som jobbade där de bodde. Olle delade in klassen i grupper. Asta, Bea och Cesar blev i samma grupp. Sedan på rasten kom Bea på att hon fyller år nästa vecka. Då kom Asta och Cesar på att dom kunde göra en överraskningsfest för Bea med en stor godistårta. Nästa dag pratade de om vem de skulle intervjua, men ingen kom på något. Efter skolan gick de hem till Bea och då frågade Beas mamma om de ville följa med och handla. Det kan vi väl göra, sa Cesar. Så tog de på sej sina jackor. Innan de gick sa  Asta till Beas mamma att hon och Cesar ville göra en överaskningsfest för Bea, med en stor godistårta med massor av godis på. Sedan åkte de till affären. Då kom Cesar på att de kunde intervjua Olle. När de kom hem från affären sov Asta och Cesar över hos Bea. Nästa dag, när de hade rast, frågade Bea om hon, Asta och Cesar kunde få intervjua Olle efter skolan. Han sa att det gick bra. Efter skolan gick Asta, Bea och Cesar till klassrummet där Olle var. Men innan de intervjuade honom sa han att han måste gå och hämta några böcker först. Asta, Bea och Cesar sa att de kunde hämta böckerna. De gick ner till förrådet för att hämta dem. Vad är det där? sa Bea och pekade på nåt stort som stod på golvet. Det var övertäckt av ett vitt lakan. Cesar gick till ett hörn av lakanet och tog bort det. Kom! sa han ivrigt. Kom och kolla! Asta fnissade till, men det var en osäkert fniss. Som om hon inte visste om hon skulle bli rädd. Bea spärrade upp ögonen. Va, vad gör den här? sa Bea. Varför står spegeln här? Den gick ju sönder. Och hur kom den hit? Det kanske är vaktmästaren som har ställt dit den. Men varför? sa Asta. Sen kom vaktmästaren och då frågade Asta om han ställt dit spegeln, men han svarade inte. Sedan viskade han lite medan han var påväg att gå igen. Det är en HEMLIGHET, sa han. Vänta, sa Bea. Hur kan spegeln ha blivit hel? Den gick ju sönder. Vaktmästaren kom tillbaka igen. Vi vill veta, sa Cesar. Du vet, om spegeln. Vi berättar inte för någon. Okej då, men berätta inte för någon. Okej vi lovar, sa Asta. Jag hittade den på tippen. Jag kände igen den, sa vaktmästaren. Hur kan du känna igen den? frågade Bea. Den var min mammas. Hon var en väldigt gammal dam. Jag har lagat den, sa vaktmästaren. Va? var den gamla damen din mamma? sa Asta. Ja, sa vaktmästaren. Vilken hemlighet!! sa Asta. KALASET! sa Cesar plötsligt till Asta. Vi har glömt kalaset! Det ska vara nu ju. Kom Bea vi går hem till dej. Okej, sa Bea. ÖVERASKING! sa de till Bea när de kom hem. Ha den äran sa Asta och Cesar. Wow! sa Bea. Vilken fin fest! Vi har gjort en sak till dig, sa Asta. En godistårta, sa Cesar. Wow! sa Bea igen. Den ser jättegod ut och den är jättefin! Vilken hemlighet!!

Av: My Lennebrink, Sofia Eriksson och Elin Ros



Skattjakten

Det var en gång tre barn Asta, Bea och Cesar. Dom var i skolans förråd för att hämta böcker till lådorna. Vad är det där? sa Bea. Hon pekade på något stort som stod mitt på golvet.  Det var övertäckt av ett stort vitt lakan. Cesar gick och lyfte i ett hörn av tyget. Kom, sa Cesar. Kom och kolla. Asta fnissade till när hon såg vad det var, men det va ett osäkert fniss. Som om hon inte visste om hon skulle bli rädd. Bea spärrade upp ögonen. Vad gör den här, viskade hon. Det är Olles skatt till skattjakten, sa Asta. Han ville nog gömma den, sa Bea. Men han kanske har glömt att den står här, sa Bea. Det var en stor kista med chokladguldpengar. Nu har han nog köpt extra mycket så han kan äta lite själv och det ska räka till barnen också. Barnen gick till klassrummet och sa till Olle vad dom hade hittat. Då gjorde han skattjakten och den här gången fick alla chokladpengar.

Av: Elin Johansson 



Mysteriet i förrådet

Asta, Bea och Cesar var i förrådet för att hämta böcker till Olle. Då sa Bea: Vad är det här? Det är ett lakan, sa Cesar. Ska vi dra bort det? sa Asta. Vi drar på tre. Ett Två Tre!
Den har jag sett förut sa Asta. Den gamla, tunga spegeln! Sen kom Asta på att det fanns ett brev bakom spegeln. De hittade brevet. Läs högt, sa Cesar och Bea. Då gjorde Asta det. Så här stod det: "Ni har hittat spegeln och brevet. Ert nästa uppdrag är att hitta den magiska kulan. Från en väldigt gammal dam." Nu är det skattjakt på allvar! sa Cesar. Dom letade och letade på hyllorna. På hyllan längst upp låg Maj-Björn. Hen hade den magiska kulan i handen och ett brev på ryggen. Det stod så här: "Ni har kommit långt på vägen men ni är inte framme. Nu ska ni leta efter en till magisk kula. Från en väldigt gammal dam." Dom letade och letade. Nu kom dom på att man kan  önska sig saker med kulan. Dom önskade sig en karta som visade var den andra kulan var. De fick en karta och följde den. De tittade på hyllor uppe och nere, men det fanns inget. När dom tittade där nere en gång till så hittade dom den andra kulan. Så ja, var är brevet? sa Bea. Jag vet inte, sa Asta. Vi letar! Dom letade bakom böckerna. Där! sa Cesar. En magisk kula till! Vi önskar, sa Cesar. Dom önskade det här: Att dom visste vem som hade lagt spegeln där. 
Oj! sa Cesar plötsligt. Va? sa Bea. Asta sa: Kolla i hans hand! Det står bara gamla damen, sa Asta? Men det kan betyda att det är den gamla damen som har lagt spegeln där, sa Bea. Ja det kan faktiskt vara så, sa Cesar. Asta höll med. Men vad ska vi göra nu? sa Bea. Kanske leta efter skatten, sa Asta. Vem vet... Nej, sa Cesar. Jag tror att det kommer hända något nu. Allting kommer säkert försvinna, sa Asta. Ge mig spegeln, sa Asta. Vi ska försöka se gamla damen i den, sa Asta. Vad menar du? sa Cesar. Ja, den gamla damen är ju magisk. Cesar kom på att dom kunde sätta ihop dom två kullorna. Då kan det vara så att det blir en magisk kula som kan göra det overkliga verkligt. Vi testar! sa Bea. Dom tog de båda kulorna i varsin hand och tryckte ihop dom. Det funkar! sa Asta. Ja! sa Bea. Den är stor, sa Cesar. Vi önskar att den gamla damen kommer ut från spegeln. Ja! sa Asta. Dom önskade att den gamla damen kom ut från spegeln. Hej! sa den gamla damen som plötsligt stod bakom ABC-klubben. Nu har ni gjort det ni ska. Ert nästa uppdrag är att lägga ner ABC-klubben. Om ni vill förstås, sa Olivia Kummelstjärna. Vi har nog kvar den, sa Asta. Är vi klara med uppdragen? sa Cesar förvånat. Ja, sa Olivia. Redan? sa Bea. Det har ju bara gått 20 minuter. Jag vet, sa Olivia. Jag tog tillbaka sakerna bara för att se om ni kunde klara dom igen, men nu är ni klara, sa Olivia. Nu får ni alla saker. Men spegeln, sa Asta. Den gick ju sönder. Ja men det var meningen. Ni har varit snälla och ni har kämpat så hårt så ni fick tillbaka dem. Men den magiska kulan? sa Asta. Finns det en till? Ja, sa Olivia. Det var denna som ni använde från början. Ni ska nog gå upp med böckerna nu, sa Olivia. Ops! sa Bea. Vi måste upp med dom till Olle. Hej då! sa Cesar och dom andra i ABC-klubben. När dom vände sig om igen var hon borta. Här, sa Asta till Olle. Äntligen kom ni. Vad höll ni på med där nere? Äh, inget sa Cesar. Vi hittade inte böckerna först. Ok, men nu ska vi jobba, sa Olle.

     Slut

Av: Elis, Elliot och Hugo



Överraskningen

En dag när ABC-klubben skulle hämta finböcker till Olle i ett förråd: Vad är det? sa Bea. Hon såg något stort bakom ett lakan. Cesar lyfte på lakanet. KOM KOM OCH KOLLA! sa Cesar. Asta fnittrade till lite. Hon verkade lite rädd när hon fnittrade. Vad gör den där? sa Bea. SPEGELN!! Den gick ju sönder, sa Asta. Olle kom in i förrådet och frågade. Vad gör ni, är ni inte klara snart?
Cesar sa: Varför är det en spegel här? Olle sa att Astas pappa hade lämnat in den här för att vaktmästarren kanske kunde laga den och sen kunde klassen ha den.
Olle sa att dom skulle gå in i klass-rummet igen. Cesar och Bea var i samma grupper i klassen men Asta var i en annan grupp. På rasten gick Cesar och Bea till förrådet för att hämta spegeln. Men hur skulle dom få med sig en stor spegel hem?
När skolan var slut gick Asta, Bea och Cesar in i förrådet och tittade på spegeln. Sedan gick dom hem till Asta och pratade om hur de skulle göra. Sedan gick Bea och Cesar hem till sig för att gå och lägga sig. 
Nästa morgon gick ABC-klubben till skolan igen.  De sa till Olle att vaktmästaren skulle lämna spegeln i guldsmedsaffären.
Okej, sa Olle, jag kör er dit. Asta, Bea och Cesar gick ut och satte sig i bilen och så åkte de iväg. När dom var framme så gick Asta, Bea och Cesar in i guldsmedsaffären och gömde spegeln och sen åkte de tillbaka. När dom kom tillbaka till skolan så var det lektion. Dom hade matte och gjorde uppställning. 
När skolan var slut gick de hem till Cesar. De hade bestämt att Asta och Bea skulle sova över hos Cesar. När dom var hos Cesar så gick dom vidare till guldsmedsaffären. De hämtade spegeln och tog med den hem till Cesar. När dom var hemma hos Cesar så gick Asta till spegeln och kollade på den. I spegeln så såg Asta Olivia Kummelstjärna och den gamla damen. Dom var lika varandra. Det är ju samma person! sa Asta. Asta sprang till Bea och Cesar och sa till dom att den gamla damen och Olivia Kummelstjärna var samma person. Bea och Cesar trodde inte på Asta. Men Bea och Cesar gick och kollade på spegeln. Ja, det är sant sa Bea och Cesar. Vad ska vi göra med spegeln egentligen? sa Bea. Vet inte, svarar Cesar. Vi kan ta med den till ditt rum. Ja bra idé! sa Cesar. Nu var klockan 10 och dom gick och lade sig. På natten kunde Asta inte sova. Hon såg något som lyste jättemycket i spegeln. Plötsligt kom Olivia Kummelstjärna ut. Hon ändrade sig till den gamla damen flera gånger. Va? Hjälp! sa Asta. Hon väckte Bea och Cesar. Vad är det? sa Bea. Kolla! sa Asta. WOW! sa Bea. Vad ska vi göra? Asta frågade: Är ni samma person? Ja, sa Olivia Kummelstjärna. Ni är ABC-klubben va? Ja, sa Cesar och Bea. Då ska ni få några värdefulla saker, sa damen och höll fram något i sina händer. Det är ju magiska kulor och det är 9 stycken! Vi kan ju få 3 var! sa Asta. Ni får dom för att ni har löst så många problem och ni är bra på allt. Ni får dem av mig för att ni ska ha det bra i framtiden. Vi kanske ses då nån gång, sa den gamla damen. Sedan försvann hon. ABC-klubben kände sig som superhjältar. Det var den bästa dagen i hela deras liv.
ABC-klubben !!!!!!!!!!!!!!!!

Av: Linn, Anna och Agnes







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar